Trek Eropuit

Trek eropuit in de omgeving van logeerboerderij Oltvoort

Er valt in de Achterhoek nog heel veel te beleven. Harfsen ligt in de groene gemeente Lochem en voor velen de plek om rust te vinden. Zo beschikt de gemeente Lochem over veel natuurgebieden, kastelen, landgoederen, musea, tuinen en nog veel meer. Voor rust, ontspanning en een beetje inspanning hoeft u dus niet ver te zoeken.

Maar de omgeving van Harfsen heeft meer te bieden dan dat. Er zijn hier veel bezienswaardigheden en worden er verschillende grote evenementen georganiseerd, zoals de Lochemse Keidagen, Bokbierdag in Zutphen en muziekfestivals. Ook voor kinderen is er in in de omgeving van Harfsen veel te beleven. Naast dagattracties als het Klimbos in Ruurlo, Koningin Julianatoren in Apeldoorn zijn er talloze (overdekte) speeltuinen en activiteiten in de natuur.


De Gelderse regio “De Graafschap” is een prachtig afwisselend gebied met kleinschalige weilanden, bossen, landschapselementen als houtwallen en lanen, beken en microreliëf. Landgoederen met hun huizen, boerderijen en aanlegstructuren zorgen er voor eenheid en voor een historische uitstraling van het landschap. Hier, tussen de dorpen Laren (gemeente Lochem) en het Overijsselse Markelo, ligt het Landgoed Verwolde.Op het landgoed van Kasteel Verwolde staat één van de bekendste bomen van Nederland. Diverse bordjes wijzen in zijn richting en hij krijgt op mooie dagen heel wat bezoekers rond zijn stam. Er is zelfs een speciaal Dikke Boom-pad voor hem aangelegd, geschikt voor rolstoelen. Het is dan ook Nederlands dikste eik, de ‘Dikke Boom‘, een echte zware jongen met een hoogte en een kroonbreedte van 25 meter en een stamomvang van ongeveer 770 cm.

Sportbedrijf De Scheg Sportbedrijf de Scheg
In Sportbedrijf de Scheg zijn volop attracties te vinden. Zo is er een zwemparadijs met een avontuurlijke wildwaterbaan of roetsj met z’n allen van de familieglijbaan of van de reuze glijbaan. De allerkleinste kunnen heerlijk spelen met zand en water op Turttle eiland. Of trotszeer de kou en kom in de winterperiode schaatsen. Tevens kun je heerlijk ontspannen in de sauna of een balletje slaan op de tennis- of squashbaan.
wijngaard de Braoke Wijngaard De Braoke in Laren
In het Gelderse Laren ligt sinds 2003 een wijngaard. In deze wijngaard worden druivenrassen gebruikt die ongevoelig zijn voor meeldauw. Verder blijkt er naast meeldauwresistentie ook een andere eigenschap te zijn ingekruist n.l. vroegrijping. De druivenrassen rijpen goed in een koel klimaat. Tevens kun je hier gebruik maken van een proeverij (wel van te voren reserveren).
Karting Eefde Outdoor karten en sporten in de natuur van Eefde
In de landelijke omgeving van de Achterhoek, dicht bij Deventer en Zutphen en verscholen in prachtige bossen, ligt Karting Eefde & Outdoor Sport.
Karten: Het kartcircuit heeft een lengte van ruim 600 meter en een breedte van 6 meter. Maar Karting Eefde & Outdoor Sport is meer dan karten alleen…
Survival: Rondom de kartbaan is een survivaltrack met diverse uitdagende stormbanen. Na het aanleren van de juiste touw- en klimtechniek bedwing je de survivalhindernissen en volgen er teamworkopdrachten op de baan.
Klimbos: Hier is in 2014 een gloednieuw klimbos aan toegevoegd. Op hoogtes tot wel 20 meter kun je klimmen, slingeren, kruipen en ziplinen! Bang zijn is niet nodig, want je bent altijd gezekerd met de beste uitrusting.
Landgoed Verwolde Landgoed Verwolde en zijn dikste eik van Nederland
De Gelderse regio “De Graafschap” is een prachtig afwisselend gebied met kleinschalige weilanden, bossen, landschapselementen als houtwallen en lanen, beken en microreliëf. Landgoederen met hun huizen, boerderijen en aanlegstructuren zorgen er voor eenheid en voor een historische uitstraling van het landschap. Hier, tussen de dorpen Laren (gemeente Lochem) en het Overijsselse Markelo, ligt het Landgoed Verwolde. Op het landgoed van Kasteel Verwolde staat één van de bekendste bomen van Nederland. Diverse bordjes wijzen in zijn richting en hij krijgt op mooie dagen heel wat bezoekers rond zijn stam. Er is zelfs een speciaal Dikke Boom-pad voor hem aangelegd, geschikt voor rolstoelen. Het is dan ook Nederlands dikste zomereik, de ‘Dikke Boom’, een echte zware jongen met een hoogte en een kroonbreedte van 25 meter en een stamomvang van ongeveer 770 cm.
Berkelzomp De Berkelzomp, varen over de Berkel
Wat kan er mooier zijn dan onder mooie witte schapenwolken langs frisgroene graslanden en lommerrijke oevers te varen met een fluisterstille Berkelzomp. Een onvergetelijke ervaring, waar in de loop der jaren al duizenden varensgasten van konden genieten.  De Stichting Berkelzomp bracht in 1989 de door vrijwilligers zelfgebouwde replica van de vroegere Berkelzompen in de vaart. De “Jappe” , zoals de zomp werd vernoemd naar één van de laatste Berkelschippers. Een typisch scheepje, precies nagebouwd volgens een bij het Waterschap bewaarde bouwtekening van de Berkelzomp.Er kan dagelijks geboekt worden voor “instapvaartochten” met zgn. “losse” gasten èn voor groepstochten. Zelfs voor avondtochten. Voor groepen geldt, afhankelijk van de boot, een max. van 15, 20 of 25 personen. Een prachtig idee voor een familie-uitstapje, een buurt- of een personeelsfeestje of een schoolreisje.