Dorpen & Steden

Dorpen & Steden

Dat hier veel te ontdekken valt is wel duidelijk, naast cultuur en natuur kun je ook genieten van mooie pittoreske dorpjes en steden in de omgeving.

Als je in superlatieven moet praten dan is er in Gorssel het langste touw. Touwslagerij Steenbergen in Gorssel is één van de laatste ambachtelijke touwslagerijen van Nederland. Wat dacht je van de dikste eik. Met zijn omvang van 7.79 meter is de zomereik op het Landgoed van Kasteel Verwolde de dikste van Nederland. Of het oudste tramstation in Gorssel. Dit is een uniek gebouw waar momenteel de expositieruimte van de Elf Marke in gevestigd is. Het verste kijken kun je bij Sterrenwacht Phoenix, waar tevens een Planetarium in is gevestigd. Ook is hier de stilste boot. Dit zijn de zogenaamde zompen (platbodemschepen) die over de Berkel voeren en nog steeds vaart. Het kleinste stadje is Bronckhorst. Een pittoresk stadje wat zeer de moeite waard is om te bekijken.

Welkom in Harfsen Harfsen
Het dorp Harfsen is in 2014 uitgeroepen tot de mooiste plaats van Gelderland en daar zijn de bewoners supertrots op. Harfsen is een rustig dorp gelegen in de streek Achterhoek in de provincie Gelderland.  Harfsen maakt deel uit van de gemeente Lochem en heeft 1702 inwoners (1 januari 2010). Tot 2005 maakte het dorp deel uit van de voormalige gemeente Gorssel. Leuke bezienswaardigheden zijn het Kattendorp en  Theeschenkerij de Vijvertuin. Effen uutblaoz’n kan bij het Rustpunt aan de Braakhekkeweg. Ook is hier het grootste ballonvaartcentrum van Europa gevestigd n.l. A3 Ballon en komen uit Harfsen vele grote namen uit de motorcross van de Hamac vereniging.Er valt hier nog veel te zien en te beleven.
Lochem de Cloesse Lochem
Lochem is rijk aan natuur en cultuur. Wie rust en ruimte zoekt en van natuur en landschap wil genieten, kan in en rondom Lochem eindeloos fietsen en wandelen. Het fraaie natuurschoon oefent een grote aantrekkingskracht uit op de toerist en de recreant. Lochem zelf kent een rijke historie. Het kreeg in 1233 stadsrechten en vandaag de dag zijn nog altijd gedeeltes van stadsmuren te vinden. Ook is de binnengracht nog grotendeels aanwezig. Al veel eerder, rond 900, is er de eerste kerk gesticht. De ligging aan de Berkel heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de historie van Lochem. Ook zijn er verspreid in de stad nog diverse 17e-eeuwse huizen te vinden. Tevens kun je tussen Lochem en Barchem de Lochemse en Kale Berg bewonderen. Het hoogste punt van deze bergen ligt op 50m. boven NAP en 35 meter hoger dan de omgeving.Veel gebouwen in de gemeente Lochem zijn vanuit cultuurhistorisch oogpunt de moeite van het bekijken waard, zoals: het oude stadhuis aan de Markt in Lochem, het Tramhuisje in Gorssel, de Staringkoepel in Almen, Ruïne Nettelhorst en het huis Verwolde te Laren. Kenmerkend voor deze gemeente zijn de vele landgoederen, zoals bijvoorbeeld Landgoed Ampsen, De Boekhorst en Landgoed Verwolde.
Tramhuisje in Gorssel Gorssel
Halverwege Deventer en Zutphen ligt Gorssel, als landelijke buffer tussen deze oude Hanzesteden. Gelegen langs de mooiste rivier van Nederland, de IJssel, en aan de rand van de Achterhoek, is landschappelijk schoon één van de belangrijkste kenmerken van de omgeving van het dorp. In 1253 wordt Gorssel in een oorkonde voor het eerst genoemd als ‘Gerstlo’, samen met de marke Eschede. Een marke was een middeleeuws collectief van grotere boeren die gezamenlijk het beheer en gebruik van hun gemeenschappelijke gronden regelden. In de loop der eeuwen groeide Gorssel uit tot een welvarend dorp met de bijbehorende historische gebouwen die hierna als leidraad voor de geschiedenis van Gorssel worden gebruikt. Wat je zeker niet mag missen is een bezoek aan het tramhuisje, een oversteek maken met het voetveer Dommerholt en de touwslagerij. In mei 2015 wordt het nieuwe museum MORE geopend. Een museum voor modern realisme.
Hanzestad Zutphen Zutphen
De monumentale Hanzestad Zutphen heeft al sedert 1190 stadsrechten. Iedereen die de stad Zutphen vanuit het westen nadert raakt onder de indruk van haar fraaie ligging aan het water. De rivier de IJssel en de imposante koopmanshuizen aan de kade nodigen van verre uit tot een bezoek. Iets, wat dan ook jaarlijks door honderdduizenden wordt gedaan. In Zutphen waan je je nog in de middeleeuwen, vele panden zijn mooi gerestaureerd en een wandeling met een gids is dan ook zeer de moeite waard. Hanzestad Zutphen wordt ook wel “Torenstad” genoemd. De reden daarvoor mag al snel duidelijk zijn wanneer je de skyline ziet.Wil je Zutphen vanuit een ander perspectief zien dan is een boottochtje met de fluisterboot een must.
Hanzestad Deventer Deventer
Hanzestad Deventer; dat is andere koek!
Gelegen aan rivier de IJssel. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools, en meestal ook iets bourgondisch: het leven is er goed! Alsof het stromende water elke dag opnieuw de stad voorziet van een vers levenselixer. Dat verklaart misschien de vitaliteit van Deventer: een levendige stad met een monumentale sfeer, waar het goed verblijven is, met bovendien een prachtige omgeving. Het landschap in de omgeving is in zijn ontstaan ook in belangrijke mate bepaald door de rivier de IJssel. Deventer, Diepenveen, Schalkhaar, Lettele, Okkenbroek en Bathmen hebben u veel te bieden en heten u dan ook welkom in deze Gastvrije Hanzestad aan de IJssel. De stad is één van de oudste steden van Nederland. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het oudste stenen woonhuis in Deventer staat (in de Sandra-steeg). Jaarlijks zijn er terugkerende evenementen in Deventer die het bezoeken meer dan waard is.