Omgeving

Omgeving

Natuur en cultuur

Harfsen ligt in de gemeente Lochem, deze gemeente is rijk aan natuur en cultuur. Wie rust en ruimte zoekt en van natuur en landschap wil genieten, kan eindeloos fietsen en wandelen. Niet voor niets is de Achterhoek uitgeroepen tot beste fietsgebied van Nederland! Het fraaie natuurschoon oefent een grote aantrekkingskracht uit op de toerist en de recreant.

Lochem zelf kent een rijke historie. Het kreeg in 1233 stadsrechten. Al veel eerder, rond 900, is er de eerste kerk gesticht. De ligging aan de Berkel heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de historie van Lochem. Veel gebouwen in de gemeenten zijn vanuit cultuurhistorisch oogpunt de moeite van het bekijken waard, zoals: het oude stadhuis aan de Markt in Lochem, het Tramhuisje in Gorssel, de Staringkoepel, Ruïne Nettelhorst en het huis Verwolde.

Kastelen, tuinen en musea

In de omgeving van Harfsen liggen vele kastelen. Sommige oorspronkelijk gebouwd als verdedigingswerk in de Middeleeuwen, andere als chique woonstee in de 17e eeuw. Meestal met een indrukwekkend landgoed dat sinds jaar en dag in handen van familie is. Alleen kasteel Vorden en de tuinen van De Wiersse en De Wildenborch zijn te bezoeken. Bij kasteel Hackfort is in het koetshuis een restaurant ingericht. De moes- en kruidentuin en de watermolen zijn te bezichtigen. Ook Huize de Voorst in Eefde is een paar keer per jaar opengesteld voor bezoekers en kan men op afspraak de locatie gebruiken als trouwlocatie. Wil je liever een museum bezoeken dan bent u ook aan het goede adres. In Zutphen en Deventer zijn vele musea te bezoeken. Wat dacht u van het museum MORE in Gorssel, welke rond mei 2015 geopend wordt. Een Museum voor Modern Realisme.

Fietsen en wandelen

De Achterhoek is door het Fietsplatform uitgeroepen tot beste fietsgebied van Nederland. Niet verwonderlijk, want vrijwel nergens is de afwisseling in landschap zo groot als hier. Fietsen in de Achterhoek is genieten van historie, natuur en prachtige fietspaden.

Attracties

In en rondom Harfsen heeft een breed scala aan attracties. Van speelparadijzen tot partyboerderijen en van kartbaan tot Klimbos. Een heerlijke dag wandelen in het grootste doolhof van Europa of een dag cultuursnuiven in één van de vele musea. Zowel binnen als buiten is in Harfsen veel te beleven!

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Steengroeve in Winterswijk? Als natuurliefhebber, geïnteresseerde in geologie, mineralen en fossielen kun je in Winterswijk volledig aan je trekken komen. Liever actief bezig? Breng dan eens een bezoek aan het Klimbos Achterhoek in Ruurlo. Hier kun je grenzen verleggen en je adrenaline voelen stromen. Je legt al klimmend en klauterend een route af tussen de bomen.

Evenementen

Het bruist hier door de talloze evenementen en uitstapjes die er worden georganiseerd. Een breed scala aan kleinere en grote evenementen zorgt ervoor dat je jezelf niet hoeft te vervelen. Of je nu houdt van klassieke muziek of popmuziek, historie of theater en dans, van culinaire traktaties of hoefgetrappel… De Achterhoek biedt voor elk wat wils. Het hele jaar door is er van alles te beleven.

Dorpen & Steden

Lochem, Deventer, Zutphen, Harfsen, Laren, Gorssel maar ook Bronckhorst is zeer de moeite waard om te bezichtigen.