Fietsen & Wandelen

Fietsen & Wandelen

Je hoort wel eens zeggen dat de Achterhoek het gebied van Nederland is met het mooiste natuurschoon. Het is dan ook een heerlijke regio om lekker te wandelen. Tal van natuurbeheer- en toeristische organisaties hebben een scala aan wandelroutes in de Achterhoek uitgezet. Honderden routes zijn van bordjes, of paaltjes met gekleurde koppen voorzien. Ideaal voor mensen die van wandelen of nordic walking houden!

Hieronder vind je enkel mooie wandelingen in de omgeving van Logeerboerderij Oltvoort.

 

Landgoed Dorth Landgoed Dorth
De oudste fundamenten op landgoed Dorth dateren uit de twaalfde eeuw. Op de plaats waar nu het landhuis staat, stond ooit een kasteel. Vandaar ook de naam ‘kasteelweg’, de weg waar de parkeerplaats aan ligt. Het landhuis uit 1928 is particulier eigendom en is helaas niet te bezichtigen. Maar verder kun je overal komen. Loop bijvoorbeeld de gemarkeerde route van 3 km. Heb je de smaak te pakken, dan steek dan door naar het Esveldsbos om je wandeling uit te breiden.
Esveldsbos Esveldsbos
Klein maar fijn is dit bosje aan de Molenbeek. Speur naar reeën, konijnen en hazen die hier, in het verder open natuurgebied, beschutting vinden. Of luister naar de zangvogels! Het bos bestaat voornamelijk uit populier, beuk en Amerikaanse eik en is vrij vochtig. Op sommige plaatsen groeit schaafstro en het bleeksporig bosviooltje. Het natuurgebied wordt bevolkt door bijzondere zangvogels en libellen, zoals de houtpantserjuffer.
Gorsselse Heide Gorsselse Heide
Wandel over de Gorsselse Heide en ontdek een gevarieerd bos. Vroeger lagen hier uitgestrekte heidevelden die gemeenschappelijk bezit waren. Ze werden door de boeren in de omgeving gebruikt. De naam van het natuurgebied verwijst naar de oude begroeiing. Vanaf zo’n 100 jaar geleden werd het bebost met grove den. Maar geleidelijk ontstaat er meer variatie in het bos. Het eentonige naaldbos ontwikkelt zich tot een loofbos. Een deel bestaat al uit berk en eik en heeft een struiklaag van vuilboom en lijsterbes. In het bos kun je mierenhopen van de rode bosmier ontdekken. Er broeden drie soorten spechten, vele zangvogels, havik en buizerd.
Harfsen Klokkenstoel Harfsens Ommetje
Deze wandelroute leidt u door de mooie omgeving van Harfsen. Harfsen is een gezellig dorp gelegen in het mooie Achterhoek . De omgeving leent zich uitstekend om van de natuur te genieten, cultuur te snuiven en dan op adem te komen bij ‘t Uutblaos Huusken aan de Braakhekkeweg of bij Brasserie Buitenlust, uw start– en eindpunt. De wandelroute wordt ook opgenomen in het wandelnetwerk Achterhoek welke momenteel wordt ontwikkeld en begin 2015 gereed zal zijn. Een wandeling van een halfuurtje of een uurtje, op een rustig pad, waar niet overal op het autoverkeer gelet hoeft te worden maar waar men oog en oor kan hebben voor de natuur en het weidelandschap. De route is zo gemaakt dat je gemakkelijk twee korte of één lange wandeling kunt maken en is aangeduid met bruin/zwarte paaltjes met een groen mannetje erop. Het start- en eindpunt is op Ons Plein met een totaallengte van 7 km. De route kan ingekort worden tot 3,6 km en brengt u langs vele bezienswaardigheden die Harfsen rijk is.
Pieterpad Holten Laren Vorden Pieterpad Holten-Laren-Vorden
In dit gedeelte van het Pieterpad wandelt u langs oude landgoederen die zich afwisselen met kleinschalig boerenland, door besloten cultuurland met vergezichten en dorpjes. Kenmerkend voor het gebied is het afwisselende landschap van beekdalen en kampen (blokvormige kavels begrensd door bomen en houtwallen). Het is een streek met een groen en besloten karakter en rijk aan landgoederen. Het is vooral nog boerenland, met verspreid liggende, vaak monumentale boerderijen en landelijke dorpen. Een groot aantal oost-west stromende beken zorgt voor de afwatering.Het grote aantal kastelen en buitenplaatsen is deels een erfenis uit het feodale tijdperk, toen de Zutphense graven de lagere adel beleende met landgoederen. Daarnaast zijn er diverse landgoederen uit later tijd, onder meer van Twentse textielbaronnen, die zich graag de status van landgoedeigenaar aanmaten. Alleen al rond de plaats Vorden staan acht kastelen, een ongekende dichtheid. Een daarvan is kasteel Vorden, waar het Pieterpad in 1983 in gebruik werd genomen.

 

De Achterhoek is door de fietsersbond uitgeroepen tot beste fietsgebied van Nederland. Niet verwonderlijk, want vrijwel nergens is de afwisseling in landschap zo groot als hier. Fietsen in de Achterhoek is genieten van historie, natuur, prachtige fietspaden en fietsroutes. Ook is de Achterhoek bij uitstek het gebied voor een ritje mountainbiking (ATB) of voor een mooie ronde wielrennen. Veel gebruikt is het netwerk van fietsknooppunten dat je overal in de streek kunt oppakken. Bij ieder knooppunt staat ter plekke een kaart van het gebied waar je op dat moment bent zodat je snel en makkelijk het vervolg van je fietsroute kunt uitstippelen. Fietsen was nog nooit zo mooi als in de prachtige Achterhoek!

 De sluis Eefde GPS-fietsroute Gorssel – Eefde – Harfsen – Epse (36 km)
Dit is een hele leuke en leerzame fietsroute. De fietsroute is uitgezet door een particulier. Via de link kun je de fietsroute downloaden.
Staringkoepel Fietsroute: Langs kastelen en landgoederen (31,5 km)
Deze fietsroute neemt je mee langs de kastelen en landgoederen ten westen van Lochem en komt door het dorp Harfsen. Bovendien kun je een kijkje nemen in het Staringkoepeltje, te bereiken via een voetveer in Almen. Ook kom je langs de Warkense Molen. De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet alleen gebruikt om meel produceren van granen, maar ook voor de drooglegging van poldergebieden. Natuurzuivere energie. De beroemdste molens zijn te vinden in Kinderdijk, waarlijk als poldermodel opgesteld. Een must see!
ooievaars fietsroute Ooievaars fietsroute (30,4km)
Een mooie fietsroute die richting Gorssel gaat waar een ooievaars kolonie is gevestigd. In de jaren tachtig telde Nederland nog maar drie ooievaarsnesten. Om de ooievaar weer terug te krijgen in ons landschap is in de jaren tachtig in Nederland een aantal ooievaarsstations opgericht. Gorssel kreeg in 1981 een ooievaarsstation op ’t Zand. Het station bevond zich op de hoek van de Eefdese Enkweg met de Kolkweg. De activiteiten van Ooievaarsdorp ’t Zand zijn in het najaar van 2013 beëindigd. De doelstelling, een bijdrage leveren aan de terugkeer van de ooievaar in het algemeen en in de IJsselvallei in het bijzonder, was bereikt. In de omgeving van Gorssel, en zeker in de uiterwaarden, kunt u echter nog veel ooievaars en hun nesten zien. Genoeg reden dus om ‘erop uit’ te gaan.
fietsknooppunt Fietsknooppunten
Knooppuntroutes, oftewel fietsroutenetwerken, bestaan uit een groot aantal genummerde knooppunten. Tussen die knooppunten lopen in twee richtingen bewegwijzerde verbindingsroutes. Gewoonlijk staat op elk knooppunt een informatiepaneel met knooppuntnummer en een overzicht van het fietsroutenetwerk. De fietsknooppunten loopt ook door het dorp Harfsen en iets makkelijk te fietsen
 fietsroute Harfsen Fietsroute: Vorden, Lochem en Laren (34,9 km)
Tussen Vorden, Laren en Lochem tekent een schilderachtig, idyllisch landschap zich af: Nationaal Landschap De Graafschap. Het is een prachtig kleinschalig landschap dat zich kenmerkt door de sprookjesachtige doorkijkjes in een half open gebied. Het samenspel van houtwallen, heggen, boerderijen, akkers en beken geeft de omgeving wat spannends mee. Het coulisselandschap kent daarnaast vele landgoederen en kastelen die typerend zijn voor het gebied.