Natuur & Cultuur

Natuur & Cultuur in de omgeving

Hier voel, ruik en zie je cultuur en rijke historie. De Achterhoek is een streek met een rijke streekcultuur en streekhistorie. Van boerderijen tot kastelen en van grachten tot kerkenpaden. De historische stadjes met verdedigingswerken zorgen ervoor dat je het verleden kunt herbeleven.

Overal in de Achterhoek kom je ze tegen: statige kastelen en landhuizen. Vaak met een prachtige tuin er om heen. In het landschap vind je nog tientallen buitenverblijven van de oud-Gelderse adel. Gebouwd in de vroege of late Middeleeuwen als verdedigingswerk. Of als chiquere woonstee in de 17e en 18e eeuw. Meestal met een indrukwekkend landgoed dat sinds jaar en dag in handen van de familie is. Verschillende Achterhoekse kastelen en tuinen zijn voor bezoekers opengesteld. Breng ze eens een bezoekje en ga terug in de tijd van ridders en jonkvrouwen.

Naast kastelen en landhuizen zijn er veel eeuwenoude boerderijen te vinden waarvan de kleur van de luiken vertelt tot welk landgoed de boerderij behoort. Gelegen in het typische coulisselandschap met omzoomde akkers, slingerende beken en mooie doorkijkjes. Kortom, de Achterhoek is een streek waar cultuur en historie te zien en voelen is. Hier kun je genieten van cultuur, historie, rust, ruimte en natuur.

Lochemse Berg
De Lochemse berg bestaat uit twee 50 meter hoge beboste heuvels met daartussen akkers en weilanden met enkele houtwallen. De Lochemse Berg is een overblijfsel van een stuwwal, die in de voorlaatste ijstijd door het landijs is opgestuwd. Het gestuwde materiaal bestaat uit afzettingen van de Rijn. De stuwwal is daarna onder het landijs terecht gekomen en daardoor vervormd. Er zijn onder andere sporen van bewoning aangetroffen uit de late middeleeuwen. Vanaf de Lochemse Berg zijn er mooie vergezichten, vooral richting Barchem en Zwiep.
witte wieven zwiepDe witte wieven van Zwiep
Zwiep is bekend gemaakt door de plaatselijke bakker die de legende van de witte wieven gebruikte om zijn bij de bakkerij horende uitspanning aantrekkelijker te maken voor dagjesmensen. Anno 2008 is dit uitgegroeid tot een klein themapark over de witte wieven die de nabij gelegen Lochemseberg ’s nachts nog steeds onveilig zouden maken. Een andere bezienswaardigheid is de Zwiepse Molen.
ooievaarsdorp gorsselOoievaarsdorp
Hoewel het Ooievaarsdorp ’t Zand niet voor bezoekers geopend is, zijn de ooievaars vanaf de openbare weg goed te zien en te bewonderen. De laatste jaren gaat het zo goed met de ooievaar, dat de opvang niet meer nodig is. Het ooievaarsdorp in Gorssel gaat dan ook stoppen met het opvangen van ooievaars. U vindt Ooievaarsdorp ’t Zand aan de Eefdese Enkweg 5 in Gorssel. In de omgeving van Gorssel treft u meerdere ooievaarsnesten aan op paal; in de uiterwaarden zijn zelfs natuurlijke ooievaarsnesten gespot in de bomen langs de rivier de IJssel.
Huis de VoorstHuis de Voorst
Het landgoed waarop aan het eind van de 17de eeuw De Voorst verrees, was al sinds de 16de eeuw in het bezit van het Gelderse adellijk geslacht Van Keppel. Arnold Joost van Keppel (1669-1718) was een gunsteling van Koning-stadhouder Willem III die hem tot graaf van Albemarle verhief; dankzij financiële steun van de koning kon hij kort voor 1700 De Voorst bouwen; een paleisachtige buiten verblijf, dat een vergelijking met het Loo goed kan doorstaan. In de 18de en de 19de wisselde De Voorst herhaaldelijk van eigenaar, met onttakeling van het interieur als gevolg. Ook de de tuinen werden ingrijpend gewijzigd. In 1943 werd het huis door een zware brand getroffen. Het resterende deel van het interieur ging daarbij verloren.
Molen in GorsselMolen met molenaarswoning en maalderij in Gorssel
In 1895 werd de molen Gertruda Cornelia met de molenaarswoning in gebruik genomen. Een jaar later, in 1896, werd er een machinale maalderij naast de molen geopend. Met behulp van een petroleummotor van 8pk kon hier met of geen wind altijd gemalen worden. De windmolen werd in 1935 stilgelegd vanwege een roedebreuk, een breuk op het punt waar de weilen bij elkaar komen. Het was niet rendabel meer om dit te herstellen. Bovendien was in 1921 de petroleummotor vervangen door een moderne dieselmotor. Vanaf 1935 tot het sluiten van de maalderij 1972 werd er uitsluitend nog machinaal gemalen. De roeden werden van de molen verwijderd. De ene is terug te vinden als balk in de schuur van de buurman, de ander is in het Openlucht Museum te Arnhem terecht gekomen. In 1998 is gestart met de restauratie van de molen, de woning en de maalderij. De fundering en de muren zijn hersteld, balken en vloeren zijn vervangen en de roeden werden in 2000 opnieuw ‘gestoken’. Op 1 juli van dat jaar vond de officiële heropening plaats. De molen is weer maalwaardig.